Neem tijdens je zwangerschap contact met ons op bij de hieronder beschreven signalen

Dit doe je door te bellen naar: 06-14902860.
Bij herhaaldelijk geen bereik op dit nummer: zie contact.

Vanaf 37 weken tot 42 weken mogen wij jouw bevalling begeleiden

Beval je voor of na deze tijd dan zal een verloskundige in het ziekenhuis of een gynaecoloog de bevalling begeleiden.

Over het algemeen start een bevalling met weeën.
Je voelt dan pijn in je buik die aanzwelt, een piek bereikt en langzaam weer wegtrekt. Vaak bouwen de weeën zich in enkele uren op tot ontsluitingsweeën. Om ontsluiting te krijgen heb je krachtige weeën nodig die regelmatig komen en ongeveer een minuut aanhouden.

10% Van de bevallingen begint met het breken van de vliezen zonder dat hier weeën aan vooraf zijn gegaan.
Je kan plots een grote plons vruchtwater verliezen of gedurende de dag steeds hele kleine hoeveelheden verliezen. Wanneer je vliezen breken is het belangrijk om naar de kleur te kijken en wat vruchtwater op te vangen in een glas of kraamverband. Vruchtwater hoort doorzichtig, wittig of lichtroze van kleur te zijn. Soms is het vruchtwater echter groen of bruin van kleur. Dan heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Vaak beginnen de weeën binnen enkele uren na het breken van de vliezen. Soms blijven de weeën uit omdat je lichaam nog niet klaar is voor de bevalling. Wij zullen in dat geval de opties met je doornemen.

Houd de volgende belinstructies aan:

Vanwege de grote afstand naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis wijken onze belinstructies iets af van wat je wellicht om je heen hoort. Houd de belinstructies aan die je persoonlijk van ons hebt gekregen. Onderstaande informatie is een algemene leidraad:

Weeën
Geboorte eerste kind: uur lang weeën om de 5 minuten die één minuut aanhouden. Vaak duurt het enkele uren voordat deze regelmatige weeën aanwezig zijn.
Geboorte volgend kind: half uur lang weeën om de 5 minuten die één minuut aanhouden.

Het kan zijn dat wij op het spreekuur andere belinstructies hebben gegeven. Houd te allen tijde deze persoonlijke instructies aan.

Breken van de vliezen
Groen/bruin vruchtwater: direct bellen
Niet ingedaald hoofdje: direct bellen
Helder of lichtroze vruchtwater: bel tussen 8.00u en 22.00u

Bloedverlies
Het is normaal om wat bloederig slijmverlies te hebben. Bel indien het bloedverlies helderrood is en de hoeveelheid lijkt op een menstruatie.

Ongerustheid en twijfel
Het is altijd belangrijk om contact op te nemen als je je zorgen maakt, als je vragen hebt of onze ondersteuning nodig hebt!

Vragen? Neem contact op