Om zwanger te worden, moet je rond de eisprong vrijen.

Maar wanneer is dat? 
Leer je eigen menstruatiecyclus kennen door vanaf de eerste dag van je menstruatie bij te houden wat er wanneer gebeurt. Zo weet je ongeveer wanneer je vruchtbaar bent.
Schrijf daarom de 1e dag van je laatste menstruatie op en houdt bij hoe het bloedverlies verloopt. Als het bloedverlies van je menstruatie is gestopt, begint je baarmoeder met de maandelijkse voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Ongeveer 14 dagen voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus, vindt de eisprong plaats.

In geval van een kortere of langere cyclus schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo’n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van maar 24 dagen, dan vindt de ovulatie plaats rond dag 10 van je cyclus. De vrijgekomen eicel leeft 24 uur. Zaadcellen leven 48 – 72 uur. Word je tijdens deze cyclus niet zwanger, dan wordt het slijmvlies weer afgestoten en word je weer ongesteld. 

Ovulatie
Rond de 14e dag wordt door het lichaam een eitje uitgekozen dat wordt uitgestoten om verder te groeien. Op dit moment heb je de kans zwanger te raken. Soms is het zo dat je de eisprong voelt door bijvoorbeeld een krampachtige pijn of je krijgt extra zin om te vrijen. Merk je niets? Dan zou je elke ochtend voordat je opstaat je temperatuur op kunnen nemen. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur namelijk met 0,3 graden. Vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer. Op deze manier kun je een eigen curve bijhouden. Ook zijn er ovulatietests te koop. 

Afscheiding
Het is mogelijk om aan je afscheiding te zien of je in je vruchtbare periode zit. Op dit moment is het baarmoederslijmvlies namelijk anders van samenstelling. Normaal gesproken sluit een slijmprop je baarmoeder af om je te beschermen tegen bacteriën. Je merkt misschien dat je vaginale afscheiding wat waterig en draderig is in plaats van de dikkere roomwitte afscheiding die je anders hebt. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders.

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie?
Je kunt dit met ons bespreken tijdens het kinderwensconsult. Wil je meer lezen over vruchtbaarheid en de menstruatiecyclus dan kun je terecht op de website deverloskundige.nl of de website van Freya.