Vitamine D is belangrijk tijdens de zwangerschap

Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden en speelt een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling van bijvoorbeeld het immuunsysteem
Belangrijk dus voor de ontwikkeling van je kindje. Onder invloed van zonlicht maak je zelf vitamine D aan en ook een aantal voedingsmiddelen bevat deze vitaminesoort.

Zonlicht
Je lichaam maakt zelf vitamine D aan wanneer je buiten in de zon komt. Hiervoor dien je dagelijks 15 tot 30 minuten, tussen 11 en 15 uur met ontbloot gezicht en handen in de zon te staan. Als de zon een dag niet schijnt is dit niet erg, je lichaam maakt een voorraad aan.

Voeding
Vitamine D kun je ook uit de voeding halen. Het zit vooral in vette vis zoals zalm en makreel. Maar ook in margarine, ei en vlees (in mindere mate).

Extra vitamine D nodig?
De gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg dagelijks 10 microgram vitamine D in te nemen. Dit advies klopt als je nauwelijks in de zon komt en/of onvoldoende vitamine D en calcium via voeding binnen krijgt. Ook bij een donkere huidskleur of bij gebruik van crèmes met een zonnefilter is het aan te raden dagelijks vitamine D te slikken.

Als je multivitaminen slikt
Wanneer je tijdens je zwangerschap een multivitaminen-preparaat wilt gebruiken, adviseren wij multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen te nemen. Hier zit niet te veel vitamine A in en ook de hoeveelheid foliumzuur en vitamine D is aangepast aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid tijdens de zwangerschap.