Zodra je weet dat je zwanger bent, mag je je bij ons inschrijven voor verloskundige begeleiding

Hiervoor heb je geen verwijzing nodig van je huisarts. Wij maken dan een afspraak voor je op één van onze locaties (Serooskerke, Aagtekerke, Zoutelande) voor een eerste gesprek. Ook plannen wij de afspraak in voor de eerste echo. Deze vindt plaats rond de 7-8 weken van jouw zwangerschap.

Onze locatie Serooskerke

Het eerste gesprek

Het eerste gesprek ofwel intake zal ongeveer rond de 8e zwangerschapsweek plaatsvinden. Tijdens dit gesprek kun je al je vragen stellen en krijg je van ons informatie. Wij stellen vragen om een beeld te krijgen van je eventuele medische voorgeschiedenis en geven aan de hand hiervan advies over de vervolgcontroles.

Eigen wensen

Wij vinden het heel belangrijk dat je tijdens de intake aan kunt geven hoe jij de begeleiding van deze zwangerschap voor je ziet. Daarvoor plannen we ruim de tijd in (45-60 minuten). Heb je nog geen idee hoe jij het liefst de verloskundige begeleiding voor je ziet? Of heb je geen specifieke wensen? Dit is natuurlijk geen probleem. Je kunt te allen tijde bij ons aangeven hoe jij de zorg het liefst wil.

Prenatale screening

Je kunt laten onderzoeken of het kind in je buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening.

Er zijn twee soorten screening:

1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT (niet-invasieve prenatale test ).
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen.

Graag informeren wij je over de mogelijkheden van prenatale screening. Heb je tijdens je eerste bezoek aan ons gezegd dat je meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijgt je hier een uitgebreid gesprek over (counseling).

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale (na de geboorte )screeningen.