Tijdens je zwangerschap wordt er een aantal echo’s gemaakt

Verloskundige Praktijk Veere beschikt over een eigen echo-apparaat op onze locatie in Serooskerke
De meeste echo’s zullen dus door onze collega Kimberley in Serooskerke gemaakt kunnen worden. Voor de 20-weken-echo of andere medische echo’s (echoscopie) werken wij nauw samen met de echoscopisten in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen en Goes.

De eerste echo: de vitaliteitsecho

De eerste echo, of vitaliteitsecho vindt plaats tussen de zeven en negen weken van je zwangerschap. Zodra je je hebt aangemeld bij onze praktijk plannen wij deze echo in. Deze echo is bedoeld om te kijken of er sprake is van een één- of meerling en of de foetus zich op de juiste plaats bevindt. Omdat het vruchtje vaak nog erg klein is, is de kans groot dat de echo vaginaal wordt verricht. Het is belangrijk dat je met een gevulde blaas naar de echo komt.

Termijnecho

De termijnecho vindt plaats tussen tien en twaalf weken van je zwangerschap. Met de termijnecho wordt de definitieve uitgerekende datum vastgesteld. De echo kan meestal via de buik gemaakt worden, maar in sommige gevallen (door slechte beeldvorming of ligging van de foetus) is het alleen mogelijk om middels een inwendige echo een goed beeld te krijgen. Houdt hier rekening mee als je komt voor deze afspraak.

Structureel Echoscopisch Onderzoek (20-weken-echo)

Tussen 19 en 21 weken van de zwangerschap krijg je de mogelijkheid om een screeningsecho te laten maken. Deze echo is bedoeld om eventuele aangeboren afwijkingen bij je kindje op te sporen. Zie (zwangerschap – onderzoeken – 20-weken-echo).

Deze echo vindt plaats in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis
Indien je deze echo wenst, krijg je tussen de 12 tot 16 weken van je zwangerschap een verwijzing. Hierop staat een telefoonnummer dat je kunt bellen om de afspraak in te plannen. Doe dit vóór de 17 weken van je zwangerschap.
Het telefoonnummer is: 088- 33 88 444

Groei-echo

Soms is er in de zwangerschap een indicatie voor een groei-echo. Deze echo wordt niet standaard verricht. De groei-echo kan in de meeste gevallen in onze praktijk plaatsvinden. Soms is een verwijzing naar de echoscopisten van het ADRZ noodzakelijk. Tijdens de groei-echo verrichten wij enkele metingen en zetten wij deze metingen uit in een curve (grafiek). Voor een goede groeimeting zijn twee echo’s nodig. Meestal zit er twee tot vier weken tijd tussen de groei-echo’s. Direct na de echo laten wij jullie de groeicurven zien.

Liggingsecho

Tijdens de laatste weken van de zwangerschap voelen wij tijdens iedere controle naar de ligging van de baby. Dit is over het algemeen makkelijk te voelen. We doen dit door onze handen op je buik te leggen en zacht te duwen en te voelen aan je buik. Als dit niet goed te voelen is, of als we denken dat er sprake is van een stuitligging, kan er een liggingsecho gemaakt worden. De liggingsecho is een korte echo waarbij er alleen gekeken wordt naar de ligging van de baby.