Miskramen in de eerste periode van de zwangerschap

Op deze pagina geven wij informatie over

  • wat is een miskraam en wat is de oorzaak
  • vaginaal bloedverlies in de eerste zwangerschapsweken
  • wat als een miskraam is vastgesteld
  • onze begeleiding
  • het verloop van een miskraam
  • belinstructies
  • emotionele impact

 

Wat is een miskraam
Een miskraam is het verlies van een niet levensvatbaar vruchtje vóór een zwangerschapsduur van 16 weken. De meeste miskramen komen voor in de eerste 12 weken van de zwangerschap. In veruit de meeste gevallen (95%) is er bij een miskraam sprake van een aanlegstoornis van het vruchtje, die toevallig is ontstaan. Dit kan een chromosomale of een aangeboren afwijking zijn. Dit leidt tot een stoornis in de aanleg van de zwangerschap waardoor de zwangerschap niet verder kan groeien en wordt afgestoten.

De natuur selecteert als het ware zelf; anders was het kindje mogelijk met een aangeboren afwijking geboren. Vrij zeldzame oorzaken van bloedverlies vroeg in de zwangerschap zijn het afsterven van een tweede vruchtje van een tweeling en en een bloeding in de baarmoeder naast het vruchtzakje. 

Stress, hard werken, vrijen, intensief sporten of een gekantelde baarmoeder kan nooit de oorzaak zijn van een miskraam.

Vaginaal bloedverlies in de eerste 12 weken van de zwangerschap
Bloedverlies tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap komt in 20% van de zwangerschappen voor en kan vele oorzaken hebben. Er is niet altijd sprake van een miskraam. Bij de helft van de vrouwen met bloedverlies verloopt de zwangerschap verder prima. Maar in combinatie met (hevige)buikpijn is het geen gunstig teken. Neem contact met ons op bij bloedverlies en/of buikpijn. Dit kan ook als je je nog niet bij ons hebt aangemeld. Wij bespreken met jullie of jullie het wenselijk vinden om een echo te laten maken.

Wat als een miskraam is vastgesteld
Een miskraam stellen we vaak vast door middel van een echo. Soms zijn de tekenen van een miskraam zo duidelijk dat een echo niet noodzakelijk is. In dit geval kan het natuurlijk verloop afgewacht worden.

Een miskraam wordt soms vastgesteld zonder dat hier buikpijn of bloedverlies aan vooraf is gegaan. We zien dan op de eerste echo dat er geen vruchtje is gevormd of dat er geen hartactie is. We noemen dit een missed abortion. Als een missed abortion is vastgesteld, gaan we met jullie het gesprek aan over de mogelijke opties. Vaak is afwachten de beste optie, maar soms is dit (emotioneel) niet wenselijk. Het alternatief is een afspraak te maken bij een gynaecoloog, om de miskraam met vaginale tabletten op te wekken of een curettage te plannen. In dat geval wordt het vruchtje operatief verwijderd. Bij beide ingrepen bestaat een kleine kans op complicaties. Lees meer hierover in onze folder “een miskraam, hoe nu verder?”. Je kunt deze folder hier downloaden.

Onze begeleiding
Wanneer de miskraam is vastgesteld gaan we met jullie in overleg wat jullie wensen zijn. Omdat het vaak een verdrietig moment is vlak na de miskraamdiagnose, bieden we de mogelijkheid om op een ander moment op huisbezoek te komen om alle opties en mogelijkheden door te nemen. In overleg maken we een plan voor de komende periode. Te allen tijde zijn we bereikbaar voor vragen rondom de miskraam.

Het verloop van een miskraam
Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang, maar soms duurt dit nog een week of langer. Geleidelijk ontstaat een krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. In de loop van enkele uren wordt de vruchtzak dan uit de baarmoeder gedreven. De miskraam heeft dan plaatsgevonden. De mate van pijn en hoeveelheid bloedverlies is bij iedere vrouw anders. Dit valt niet te voorspellen. Het kan handig zijn je voor te bereiden op hevigere pijn: haal paracetamol en eventueel Ibuprofen in huis.

Sommige vrouwen vinden het een naar idee dat het vruchtje of vruchtzakje in de wc belandt. Er zijn fijne methodes om het vruchtje tijdelijk te bewaren en er op deze manier afscheid van te kunnen nemen. Informeer bij ons naar de mogelijkheden hierover.

Belinstructies: 0614902860
Over het algemeen verlopen miskramen meestal probleemloos. Maar helaas komen complicaties, zoals te veel bloedverlies, voor. Houdt de volgende belinstructies aan:

  • Bel bij hevig bloedverlies: wanneer je maandverband binnen een uur vol zit en het vloeien niet geminderd is moet je bellen. Ook wanneer je op de WC zit en meerdere stolsels achter elkaar verliest
  • Bel bij hevige buikpijn
  • Aanhoudende klachten: wanneer de buikpijn en het bloedverlies niet binnen enkele uren genormaliseerd is, moet je contact opnemen. Dit kan duiden op een niet complete miskraam.
  • Koorts hoger dan 38.5 °C. Dit kan wijzen op een ontsteking in de baarmoeder.
  • Ongerustheid

Emotionele impact
Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.

De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.

Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
  • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s. Overweeg om het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ in te vullen, de toegankelijke vragen en suggesties helpen je om je ervaringen te verwerken.
  • Vertel je levende kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je kindje in je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen:

  • Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam.
  • Tips en een handig stappenplan om je levende kind(eren) te vertellen over de miskraam.
  • Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren.
  • En vele ervaringsverhalen van vrouwen met één of meer miskramen.
    © Miriam van Kreij – 2017