Tijdens de kraamtijd zoeken wij je regelmatig op voor een kraamcontrole

En dan is het zover: jullie baby is geboren!
Je hebt nu rust nodig om te herstellen en te wennen aan de nieuwe situatie. Er breekt een tijd aan waarin veel gebeurt. Wij begeleiden je hierbij, samen met je kraamverzorgende.

Begeleiding in het kraambed
In de eerste tien dagen van de kraamtijd komen wij regelmatig langs, óók wanneer je een deel van je zwangerschap of bevalling medisch bent begeleid. We houden de gezondheid van jou en je baby in de gaten. Samen met de kraamverzorgende spreken we bepaalde onderwerpen door, zoals borstvoeding, temperatuur van de baby, urine en ontlasting van moeder en kind, eventuele controle van hechtingen. Lees voor meer informatie de folder “net bevallen“. We stemmen met jullie af wanneer we langskomen. Spoedgevallen krijgen voorrang waardoor het voor kan komen dat we er niet op de afgesproken dag zijn. Laat ons altijd in de ochtend weten als er bijzonderheden zijn.

 

Zijn er problemen met jou of je kindje?
Neem dan contact op met onze dienstdoende verloskundige: 06 14902860. Lees de belinstructiekaart.
In dit geval dus niet met de huisarts, want die neemt de zorg pas weer over na het afsluiten van de kraamperiode, dit is ongeveer negen à tien dagen na de bevalling.

Thuiskomst na een ziekenhuisbevalling
Als je thuiskomt van een ziekenhuisbevalling, kun je het beste dezelfde dag de dienstdoende verloskundige bellen in verband met het plannen van kraamvisites. Ook dien je de kraamzorg in te lichten dat je bevallen bent, zodat de kraamverzorgster op tijd aanwezig kan zijn.

Het kraambed is belangrijk om goed te herstellen van zwangerschap en bevalling
Een kraambed kan ook tegenvallen, omdat bijvoorbeeld hechtingen pijn doen. Vermoeidheid kan een grote rol spelen, terwijl de borstvoeding misschien nog niet goed op gang is en veel energie vraagt. Wij adviseren je veel rust te nemen (ook voor de vader kan dit belangrijk zijn). Zo zou je de rusttijden kunnen vermelden op het geboortekaartje.

Kraamzorg in Zeeland
De kraamzorg in Zeeland is goed georganiseerd en ook op Walcheren zijn er diverse partijen die professionele kraamzorg aanbieden. Wil je hierover meer weten dan kun je met ons, je arts of de aanbieders van kraamzorg contact op nemen.

De overdracht naar het consultatiebureau

Na het afsluiten van het kraambed dragen wij de zorg voor je baby over aan het consultatiebureau. Zij controleren de groei en ontwikkeling van je kindje en organiseren de vaccinaties. Voor een goede overdracht aan het consultatiebureau vullen wij een formulier in. Dit formulier bespreken we met jullie.

Nacontrole bij je verloskundige

Zes weken na de bevalling kun je een afspraak maken voor de nacontrole op onze praktijk. Je mag hier zelf voor bellen tijdens het telefonisch spreekuur en je krijgt een mail ter bevestiging.