Medische echo’s
Tijdens de zwangerschap worden de volgende echo’s standaard aangeboden:
- de vitaliteitsecho (vroege echo 7-8 weken)
- de termijnecho
- de 13-wekenecho
- de 20-wekenecho
Op indicatie worden de volgende echo’s verricht:
- groeiecho
- liggingsecho
- placentalocalisatie
- vruchtwatercontrole
Kom altijd met een goed gevulde blaas naar je echoafspraak! Een volle blaas duwt je baarmoeder wat omhoog waardoor wij beter zicht hebben.
De vitaliteitsecho (eerste echo, 7-8 weken)
De eerste echo, of vitaliteitsecho vindt plaats tussen de zeven en acht weken van je zwangerschap. Zodra je je hebt aangemeld bij onze praktijk plannen wij deze echo in. Deze echo is bedoeld om te kijken of er sprake is van een één- of meerling en of de foetus zich op de juiste plaats bevindt. Omdat het vruchtje vaak nog erg klein is, is de kans groot dat de echo vaginaal wordt verricht. Het is belangrijk dat je met een gevulde blaas naar de echo komt om de kans op een buikecho zo groot mogelijk te maken.
Termijnecho
De termijnecho vindt plaats tussen tien en twaalf weken van je zwangerschap. Met de termijnecho wordt de definitieve uitgerekende datum vastgesteld. De echo kan meestal via de buik gemaakt worden, maar in sommige gevallen (door slechte beeldvorming of ligging van de foetus) is het alleen mogelijk om middels een inwendige echo een goed beeld te krijgen. Houd hier rekening mee als je komt voor deze afspraak.
13 wekenecho en 20 wekenecho
Tussen 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen kun je de 13-wekenecho laten verrichten. Tussen de 18 en 21 weken kun je de 20 wekenecho laten verrichten. De 13 wekenecho en 20 wekenecho zijn medische onderzoeken. Deze echo’s zijn bedoeld om eventuele aangeboren afwijkingen bij het kind op te sporen. De folder over de 13- en 20 wekenecho is hier te downloaden
Deze echo’s vinden plaats in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis of bij het STAR-SHL. Als je deze echo(‘s) wenst, verwijzen wij jou digitaal door. Deze twee echo’s vinden namelijk niet bij ons op de praktijk plaats.
Groei-echo
Soms is er in de zwangerschap een indicatie voor een groei-echo. Deze echo wordt niet standaard verricht. De groei-echo kan in de meeste gevallen in onze praktijk plaatsvinden. Soms is een verwijzing naar de echoscopisten van het ADRZ noodzakelijk. Tijdens de groei-echo verrichten wij enkele metingen en zetten wij deze metingen uit in een curve (grafiek). Voor een goede groeimeting zijn twee echo’s nodig. Meestal zit er twee tot vier weken tijd tussen de groei-echo’s. Direct na de echo laten wij jullie de groeicurven zien.
Liggingsecho
Tijdens de laatste weken van de zwangerschap voelen wij tijdens iedere controle naar de ligging van de baby. Dit is over het algemeen makkelijk te voelen. We doen dit door onze handen op je buik te leggen en zacht te duwen en te voelen aan je buik. Als dit niet goed te voelen is, of als we denken dat er sprake is van een stuitligging, kan er een liggingsecho gemaakt worden. De liggingsecho is een korte echo waarbij er alleen gekeken wordt naar de ligging van de baby.
Placentalocalisatie
Het komt regelmatig voor dat de placenta tijdens de twintigwekenecho nog wat laag in de baarmoeder ligt. Deze placenta’s groeien vaak omhoog. Maar om er zeker van te zijn dat dit gebeurd is, controleren we dit vanaf 32 weken.
Vruchtwatercontrole
Als wij tijdens het uitwendig onderzoek twijfelen of er misschien sprake is van teveel of te weinig vruchtwater, maken wij een vruchtwaterecho om de hoeveelheid te bepalen.