Als je zwanger bent, heb je meer kans op een blaasontsteking.

Een blaasontsteking komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap. De typische klachten passend bij een blaasontsteking zijn vaak niet (duidelijk) aanwezig. Een branderig gevoel tijdens of na het plassen ontbreekt vaak. Regelmatig kleine beetjes plassen doen zwangere vrouwen over het algemeen toch al. Eigenlijk is zeurende buikpijn, voornamelijk onderin de buik het enige wat op een blaasontsteking kan wijzen.

Wanneer je een aanhoudend zeurderig gevoel in de onderbuik hebt, soms doortrekkend naar de onderrug, meldt dit dan altijd aan ons. Na overleg kun je dan wat urine naar je huisarts brengen om dit te laten controleren op een blaasontsteking. Vermeldt wel even aan de huisarts dat je zwanger bent, dit i.v.m. het eventuele voorschrijven van medicijnen.

Heb je een blaasontsteking, dan krijg je antibiotica voorgeschreven. Maak de gehele kuur volledig af. Wanneer de kuur is afgelopen, is het verstandig om je urine opnieuw even na te laten kijken. Dit om te zien of de gehele blaasontsteking verdwenen is.

Het voorkomen van een blaasontsteking:
Als je gevoelig bent voor blaasontstekingen of je voelt er een opkomen, kun je de volgende tips toepassen:

  • Veel drinken
  • Goed uitplassen
  • Geen bekkenbodemoefeningen verrichten tijdens het plassen
  • Van voor naar achteren afvegen