Er zit vaak enige tijd tussen het moment van een positieve zwangerschapstest en de eerste afspraak op de praktijk.

Om je alvast op weg te helpen, hebben we de adviezen voor de eerste zwangerschapsweken voor je op een rijtje gezet. 

Tijdens de eerste controle op de praktijk zullen we deze adviezen uitgebreid bespreken. Heb je vragen? Dan kun je ons dagelijks bereiken tussen 13 en 14 uur op ons telefonisch spreekuur.

 

Wat kun je alvast doen

 

  • Slik foliumzuur (vitamine B11) en vitamine D

Om de kans op neuraalbuisdefecten (o.a. open ruggetje, lip- en gehemeltespleet) zo klein mogelijk te maken, wordt sterk aangeraden om extra foliumzuur te slikken. Slik elke dag een tablet van 0.4 milligram foliumzuur tot en met de 10e zwangerschapsweek. Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Je hebt dagelijks 10 microgram vitamine D extra nodig als je zwanger bent. Je kunt ook kiezen voor een multivitaminepreparaat voor zwangere vrouwen. Lees meer informatie over foliumzuur en vitamine D.

 

  • Eet gezond en laat bepaalde voedingsmiddelen staan

Er zijn allerlei voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten of drinken tijdens je zwangerschap. Een handig overzicht van wat je allemaal niet kan eten tijdens je zwangerschap vind je hier.

 

  • Bereid je voor op de eerste controles

Eerste echo

Voor de meeste vrouwen bestaat de eerste controle uit een echo. Ben je minder dan 10 weken zwanger, dan vindt er een vitaliteitsecho plaats. Ben je tussen de 10 en 12 weken zwanger, dan wordt direct de termijnecho verricht. Lees op onze pagina meer over de echo’s. Heb je de termijnecho al gehad (bijvoorbeeld in het ziekenhuis) dan zal de eerste controle een intake zijn.

 

 

 

 

 

 

Intake
De intake vindt plaats tussen de 8e en 11e zwangerschapsweek, of later indien je naar ons verwezen bent. Voorafgaand aan de intake vragen wij je om ons intakeformulier in te vullen. Ook is het handig om alvast de folder Zwanger! te downloaden.

Klik hier om de folder te downloaden.

Indien gewenst kun je je alvast inlezen over prenatale screening. Tijdens de intake krijg je hier meer informatie over. Je kunt ook hier de folders “informatie over NIPT” en “informatie over de 13- wekenecho en 20-wekenecho” downloaden.