De eerste zwangerschapsweken

/De eerste zwangerschapsweken

Er zit vaak enige tijd tussen het moment van een positieve zwangerschapstest en de eerste afspraak op de praktijk.

Om je alvast op weg te helpen, hebben we de adviezen voor de eerste zwangerschapsweken voor je op een rijtje gezet. 
Tijdens de eerste controle op de praktijk zullen we deze adviezen uitgebreid bespreken.

Wat moet je regelen in de eerste weken van je zwangerschap?

 • Maak de afspraak voor de vitaliteitsecho en/of de intake
  Je mag ons bellen of een bericht sturen zodra je weet dat je zwanger bent. Zo kunnen wij de adviezen met je/jullie doornemen en de eerste afspraak alvast inplannen.
 • Slik foliumzuur (vitamine B11)
  Om de kans op neuraalbuisdefecten (o.a. open ruggetje, lip- en gehemeltespleet) zo klein mogelijk te maken, wordt sterk aangeraden om extra foliumzuur te slikken. Slik elke dag een tablet van 0.5 milligram foliumzuur tot en met de 10e zwangerschapsweek. Wil je multivitaminen slikken? Kies dan voor een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen. Hierin zit voldoende foliumzuur en vitamine D. Deze hoef je dan niet meer apart in te nemen.
 • Slik vitamine D
  Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Je hebt dagelijks 10 microgram vitamine D extra nodig als je zwanger bent.
 • Eet gezond
  Er zijn allerlei dingen die je beter niet kunt eten of drinken tijdens je zwangerschap. Een handig overzicht van wat je allemaal niet kan eten tijdens je zwangerschap vind je op de website van het voedingscentrum.
 • Leef gezond
  Rook je? Dan is het verstandig dat je direct probeert te stoppen. Je kunt ons opbellen voor advies en ondersteuning. Drink geen alcohol meer.
 • Meld je eventueel aan bij Moeders voor Moeders
  Met jouw urine kun je vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen. Lees meer hierover op de website van Moeders voor Moeders.
2018-09-19T08:51:38+00:00september, 2018|