Veilig in de zon als je zwanger bent

De zon is heerlijk maar teveel zon op je huis is – ook tijdens je zwangerschap – niet goed voor je. Je huid veroudert sneller en de kans op pigmentvlekken is tijdens je zwangerschap groter

Smeer je gezicht en decolleté goed in met een hoge beschermingsfactor.  Geniet vooral met mate van de zon en zoek ook de schaduw op. Zonnestralen geven warmte en energie. Bovendien stimuleren UV-stralen de aanmaak van vitamine D, goed voor onder andere de botopbouw. Zonnen valt vaak tegen als je zwanger bent, want je kunt slechter tegen de hitte. 

Zwanger in de zomer? Zes verkoelende tips:

Als het warm is, kan het zwaar zijn om zwanger te zijn. Lees deze zes tips en houd je hoofd koel!

1. Zomers zwangeren

In Zeeland heb je natuurlijk altijd water in de buurt en zwemmen is heerlijk als het warm is: Niet alleen koel je daardoor af, het water maakt je ook bijna gewichtloos en dat is een prettige verlichting voor je zwangere lichaam. Geen tijd om te zwemmen en toch te warm? Koel je voeten in een emmer (ijs)water. Dit helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren en gaat opgezwollen voeten tegen. Een koud nat washandje in je nek of op je voorhoofd verkoelt ook. 

2. Voldoende drinken

Ben je zwanger in de zomer? Drink dan minimaal twee liter vocht per dag, zoals vruchtensap, water en thee. Je lichaam heeft vocht nodig om de warmte via transpireren kwijt te kunnen. Zorg dat je een flesje water bij de hand hebt als je weg gaat. Ook handig: een vernevelaar of plantenspuit waarmee je af en toe fijne waterdruppeltjes in je gezicht kunt spuiten.

3. Voorkom teveel zout

Door de zon kun je meer trek krijgen in zout eten, dat is een natuurlijke reactie. Probeer echter toch matig te zijn met zout: je houdt dan extra vocht vast wat weer tot opgezwollen voeten, enkels en vingers kan leiden. Het is beter om strakke ringen op tijd af te doen, want je hebt grote kans dat ze je vingers gaan afknellen als die opzwellen in de warmte.

4. Losse en luchtige kleding

Loszittende kleding van puur natuurlijke materialen zoals linnen en katoen zorgen dat je minder zweet. Dat helpt hitte-uitslag te voorkomen. Draag geen kleding in donkere kleuren, want die absorberen de warmte.

5. Houd je gemak

Het huishouden, je werk en andere verplichtingen gaan ook als je zwanger bent, gewoon door. Toch kun je als het warm is, beter minder actief zijn. Vermijd teveel inspanning vooral tussen twaalf en drie uur ‘s middags. Blijf bij een hittegolf met temperaturen boven de dertig graden binnen en als het kan met de airconditioning aan.

6. In de zomer zwanger zijn, heeft ook voordelen

Natuurlijk heeft zwanger zijn in de zomer ook voordelen. Je draagt luchtige, losse kleding. In je verlofperiode kun je lekker in de tuin of op een terrasje zitten of zoek je een verkoelend briesje aan het strand.